Depressieve gevoelens


Wat is een depressie?

Iemand die aan een depressie lijdt, heeft last van een langdurig sombere stemming en vermindering van interesse of plezier. Andere veelvoorkomende klachten zijn moeheid, prikkelbaarheid, het gevoel niets waard te zijn of een schuldgevoel, moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen, veel piekeren en in sommige gevallen ook vaak denken aan de dood. Depressies kunnen voorkomen bij volwassenen, maar ook bij kinderen en jongeren.

 

Gevolgen in het dagelijks functioneren

Als u een depressie heeft, ziet u alles somber in. U verliest de interesse in werk, school of mensen om u heen. U kunt alleen nog maar piekeren en uw gedachten gaan vaak in kringetjes rond. U kunt zich erg vermoeid voelen en negatief over uzelf denken. Sociale contacten verminderen omdat u nergens meer zin in heeft. Zo wordt uw wereld steeds kleiner en raakt u steeds vermoeider en neerslachtiger.
 

PMT bij een depressie

Bij PMT gaat u actief aan het werk met verschillende oefeningen en werkvormen, waardoor u letterlijk weer in beweging komt. U kunt de emoties en gedachten die bij de depressie horen door beweging verbeelden en symboliseren. Op die manier bekijkt u de depressie van buitenaf en heeft u meer mogelijkheden om grip te krijgen op uw gedachten en emoties. Zo kunt u uw gevoel van onvermogen doorbreken en nieuwe manieren van handelen en denken ontdekken.