Angst en paniek


Wat is een angststoornis?

Iedereen kent angst. Het is een menselijke reactie die ons beschermt. Het weerhoudt ons er bijvoorbeeld van overmoedig te raken, maar het waarschuwt ook als er gevaar dreigt. Angst is dus een nuttige emotie die signalen herkent, zodat we snel kunnen reageren. Toch overkomt het sommige mensen dat hun angst een eigen leven gaat leiden. Als iemands leven door angst wordt beheerst en de naaste omgeving er ook onder lijdt, dan spreken we van een angststoornis.  

Een angststoornis veroorzaakt heftige, vaak niet reële angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. Lichamelijke klachten zijn onder meer hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken.

Gevolgen in het dagelijks functioneren

Als u een angststoornis heeft, ziet u ook alledaagse situaties ten onrechte als beangstigend en zult u die situaties proberen te vermijden. De angst voor het onbekende neemt hierdoor toe en het zelfvertrouwen vermindert. U kunt op die manier in een negatieve spiraal raken waarin u steeds minder durft. Dit kan invloed hebben op uw dagelijkse routine, school of werk en op uw sociale contacten. U kunt het gevoel krijgen dat u door de angst wordt beheerst.

 

PMT bij een angststoornis

Door middel van gerichte oefeningen en werkvormen zal de PMT’er u helpen om de angst op een gecontroleerde manier te onderzoeken. Wat is precies uw angst? Wat ervaart u als u zich angstig voelt? De lichamelijke reacties en gedachten die bij de angst horen worden verkend. Daarnaast krijgt u de kans om nieuwe ervaringen op te doen. De PMT’er zal u uitdagen om de vertrouwde en veilige patronen los te laten en te experimenteren met nieuw gedrag. Door middel beweegvormen en lichaamsgerichte oefeningen kunt u de angst, emoties en gedachten vormgeven en op die manier beter onderzoeken en verwerken. U kunt ontdekken dat u flexibeler wordt, meer experiment aandurft en uw zelfvertrouwen groeit.